Automatyczny zapis
Gdy w trakcie pisania zerwie się połączenie, najpierw martwisz się o akapit, który właśnie powstał. Automatyczny zapis zapisuje stronę na bieżąco, a tekst, którego nie udało się wysłać przez zerwane połączenie, przechowuje w tej przeglądarce i wysyła ponownie, gdy połączenie wróci.
Sprawdzanie niewysłanego tekstu
Jeśli przez zerwane połączenie jakiś tekst nie został wysłany, obok nazwy strony na samej górze widać ikonę ostrzeżenia, dopóki tekst nie trafi na serwer. Gdy połączenie wróci, przechowany tekst zostanie wysłany automatycznie, a ikona zniknie.
Nawet jeśli w międzyczasie zamkniesz okno, przechowany tekst wróci, gdy ponownie otworzysz tę stronę w tej samej przeglądarce.
Wybór, gdy treść różni się od wersji na serwerze
Jeśli w czasie przerwy w połączeniu strona została zmieniona w innym miejscu, pojawi się powiadomienie, że jej treść różni się od wersji zapisanej na serwerze.
- Aby zobaczyć drugą wersję, naciśnij Wczytaj. Wczytana zostanie ta wersja, której nie ma na ekranie.
- Aby zachować to, co jest teraz na ekranie, naciśnij .
Ponowne wysyłanie po nieudanym zapisie
Jeśli połączenie działa, ale zapis się nie powiedzie, pojawi się powiadomienie z przyciskami Spróbuj ponownie i . Naciśnij Spróbuj ponownie, aby wysłać tekst jeszcze raz.
- Po naciśnięciu Wczytaj wczytuje się treść z serwera, jeśli na ekranie są twoje zmiany, albo twoje przechowane zmiany, jeśli na ekranie jest treść z serwera.
- Gdy naciśniesz w powiadomieniu o nieudanym zapisie, twoje zmiany zostaną odrzucone, a na ekran wróci treść z serwera.
- Jeśli przeglądarka nie może przechować zmian, pojawi się o tym powiadomienie. Wtedy po zamknięciu okna zmiany przepadną.